Angst overwinnen

 

Topervaring= piekevaring = vormende ervaring – overwinnen van negatief affect (angst).
 
De duur van de beleving
– De omgeving
– Anders leren kijken
– Intensiteit van de beleving, dag en nacht in de natuur
– Zelf doen, zelf ervaren, zelf beleven
– Aansluiten bij de belevingswereld van het kind
– Enthousiaste en deskundige begeleiders
 

 

Hoe werkt het?
Uit de moderne (neuro)psychologie is bekend dat het overwinnen van angst (negatief affect) een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het zelf. Volgens recente inzichten (Kuhl, 2000) onderdrukken negatieve emoties de invloed van bestaande kennis en schema’s op de waarneming. Iemand die acute angst ervaart wordt als het ware “even van zijn stuk gebracht” en wakker geschud. Hierdoor krijgen nieuwe ervaringen en ideeën die niet reeds deel uitmaakten van bestaande schema’s en opvattingen een kans om binnen te komen. Als het kind (of de volwassene) er vervolgens in slaagt om zijn angst te overwinnen en terug te keren tot zichzelf, kan de nieuwe ervaring worden geïntegreerd in het zelf wat kan leiden tot een verrijking en uitbreiding van de bestaande persoonlijkheidsstructuur.