Achtergrond
Kinderopvang Pinkeltje (vanaf 10-2015 De Groene Helden) heeft sinds 2007 twee eigenaren, namelijk Wilma en Kees Strik. Wilma en Kees zijn allebei opgegroeid in het Westland. Het Westland is van origine een landstreek in de provincie Zuid-Holland wat bekend is om zijn glastuinbouw. Wilma en Kees zijn tot 1985 hier ook werkzaam geweest in de kassen. In dat jaar werd het gezin uitgebreid met het vierde en tevens laatste kind en vanaf dat moment bestond de familie uit vader Kees, moeder Wilma, oudste zoon Wim, oudste dochter Jessica, jongste dochter Etelka en jongste zoon Araldo. Het gezin is verhuisd naar Naaldwijk en daar wilde Wilma eigenlijk graag weer aan het werk. Maar met een gezin met 4 kinderen is dat moeilijk te combineren. Kees kwam met het idee voor Wilma om naast het zorgen voor haar eigen kinderen ook op andere kinderen te gaan passen. Wilma moest hierover nadenken en diezelfde week was haar beslissing genomen. Kees en Wilma hebben contact gezocht met de particuliere kinderopvang Nijntje, die één straat verderop zat. De eigenaren van Nijntje werkten volgens hetzelfde principe als Kees en Wilma dat voor ogen hadden en waren dolenthousiast over de plannen van Kees en Wilma om te starten. Nijntje had op een aantal dagen geen kindplaatsen meer en wilde ouders die toch deze dagen wilden afnemen doorsturen naar Pinkeltje. Pinkeltje is dan ook gestart als particuliere kinderopvang en heeft ook lang in deze vorm bestaan. In die tijd bestonden er geen toeslagen vanuit de overheid of vanuit werkgevers. De kosten voor kinderopvang waren geheel voor eigen rekening van ouders. Ouders hadden de visie dat het een investering voor later was, aangezien moeders hun baan konden behouden. Eisen vanuit de wet om te starten als kinderopvang waren er niet, mensen die dat deden, deden dat uit liefde en passie voor kinderen.
In 1995 is het gezin verhuisd naar het Overijsselse Balkbrug. Hier heeft Wilma Pinkeltje opnieuw opgestart, terwijl Kees als vrachtwagenchauffeur ging werken bij Dé Gé grondverzet in Ommen. Kinderopvang opzetten in dit gebied van het land bleek niet makkelijk. Mensen waren niet bekend met deze vorm van kinderopvang. Vaak werd het kind naar oma gebracht. De eerste gezinnen die bij Pinkeltje inschreven, kwamen over het algemeen (gedeeltelijk) uit het Westen. In 2005 is de wetgeving omtrent kinderopvang gewijzigd en daardoor kon Wilma Pinkeltje niet doorzetten als particuliere kinderopvang. Zij is toen verder gegaan als gastouder. Door de grote vraag heeft Wilma in 2006 naast zelf als gastouder te werken een gastouderbureau gestart. Op dat moment was Wilma ook bezig om bij de gemeente een bestemmingswijziging aan te vragen om op het huidige woonadres, waar ze op dat moment als gastouder draaide, een kinderopvang te starten. Vanwege het vele werk wat het gastouderbureau met zich meebracht en de toekomstige kinderopvang met zich mee zou gaan brengen is Kees in 2007 gestopt bij Dé Gé. Kees is vervolgens Wilma gaan helpen in beide bedrijven. Rond die periode is Pinkeltje ook een groene opvang geworden. Wilma is altijd al veel buiten geweest met de kinderen, ook in de periode toen ze in Naaldwijk kinderen opving. In Balkbrug had Wilma veel meer ruimte en na verloop van tijd zijn Wilma en Kees gaan nadenken over een nog niet zo bekend concept, namelijk groene opvang. Vlak nadat Kees in het bedrijf kwam in 2007 hebben ze echt de stap gemaakt en sindsdien is de huiselijke opvang verandert in groene opvang.
Sinds 2007 is het bedrijf alleen maar gegroeid. In 2009 besloten Kees en Wilma een nieuwe locatie, naast de al bestaande locatie in Balkbrug, op te zetten. Na lang en veel zoeken zijn ze uitgekomen in Nieuwleusen. De wijziging van het bestemmingsplan heeft ruim 1,5 jaar geduurd. Na een jaar is Wilma ook op deze locatie begonnen als gastouder, om toch maar te kunnen starten op deze locatie. Toen alle wijzigingen rond waren, konden ze ook in Nieuwleusen als groene kinderopvang opereren.